Sistemul bancar pentru dezvoltarea României. Un eveniment despre rolul băncilor pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene în următoarea perioadă de programare 2014-2020

Bucureşti, 27 noiembrie 2013. La sfârşitul unei perioade de programare problematice, Guvernul României are în vedere o nouă abordare pentru perioada 2014-2020, ce presupune implicarea comunităţii bancare pentru o utilizare mai eficientă a fondurilor europene.

Lattanzio Group a organizat, în colaborare cu Asociaţia Română a Băncilor, un eveniment pe o temă strategică pentru contextul actual din România: ”Fondurile Structurale pentru promovarea dezvoltării. Rolul sistemului bancar din România în următoarea perioadă de programare 2014-2020”. Conferinţa a avut loc pe 21 noiembrie la sediul central al Băncii Naţionale a României.

Contribuţia comunităţii bancare devine fundamentală în contextul în care ”companiile şi administraţiile publice pot creşte cu ajutorul consultanţei şi a fondurilor europene, prin demararea unor procese de dezvoltare şi inovare”, după cum afirmă Ezio Lattanzio, CEO Lattanzio Group. Evenimentul a fost aşadar adresat tuturor băncilor comerciale din România, precum şi altor actori implicaţi în programarea şi implementarea fondurilor structurale şi de coeziune.

Acţiunea se încadrează în iniţiativa Ministerului Fondurilor Europene de a introduce băncile în circuitul de gestionare a fondurilor, ţinând cont de experienţa anilor precedenţi,  ”pentru a facilita absorbţia fondurilor europene, mai ales din punct de vedere al ritmului acesteia”, conform declaraţiilor Viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu. Această abordare a fost de altfel confirmată şi de către Mihaela Toader, director general în cadrul Ministerul Fondurilor Europene, care a declarat că implicarea băncilor s-ar putea realiza prin ”preluarea, pe anumite axe sau pe anumite call-uri, a evaluării dosarelor prin care se solicită finanţarea de la Autorităţile de Management sau Organismele Intermediare” actuale, precum şi prin preluarea funcţiei de plată.

Evenimentul a constituit aşadar o ocazie importantă pentru a prezenta rolul economic şi social al comunităţii bancare din perspectiva accesului la fonduri europene. ” Băncile pot aduce bagajul de experienţă necesar pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor structurale în România”, a afirmat Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB.

Cu privire la potenţialul sistemelor de formare online în aplicarea uniformă de către bănci a procedurilor specifice fondurilor europene, au intervenit Massimo Giacomelli, Directorul Lattanzio Learning, alături de Guido Cernuto, Senior Consultant Lattanzio Learning şi de Federico Dondero, International Sales Manager eXact learning solutions.

 Lattanzio Group este o firmă de consultanţă italiană, prezentă în România din 1992 şi cu birouri în Italia, Croaţia şi Macedonia. În România, firma a implementat peste 40 de proiecte finanţate din fonduri europene, sprijinind administraţiile publice şi companiile în procesul de dezvoltare organizaţională.

eXact learning solutions Srl, astăzi parte din Lattanzio Group, este o companie de dezvoltare software, lider în domeniul soluţiilor de e-learning. Firma a primit premiul Best of Elearning! în 2012 pentru dezvoltarea propriului LCMS (Learning Content Management System).

Lattanzio Learning este unul dintre principalii operatori italieni în domeniul formării integrate şi al consultanţei pentru procesele de formare, atât pentru administraţii publice, cât şi pentru multinaţionale şi mari companii private. A sprijinit de-a lungul anilor firme din domeniul bancar şi asigurări, industrie, telecomunicaţii şi sectorul auto.

Pentru mai multe informaţii:

Lattanzio Group – Raluca Mihăilă, mihaila@lattanziogroup.eu |  www.lattanziogroup.eu