Analiza Constituţiei României din perspectiva ştiinţei managementului, teoriei sistemelor precum şi a logicii formale

AMCOR, Asociaţia Consultanţilor în Management din România, a realizat o analiză a Constituţiei României din perspectiva ştiinţei managementului, teoriei sistemelor precum şi a logicii formale.

Analiza realizată de AMCOR a fost coordonată de dl. Nicolae Costake, care a considerat că Asociaţia, în calitatea sa de componentă a societăţii civile, are obligaţia de a pune la dispoziţia politicienilor şi juriştilor acest studiu.

Motivaţia realizării de studiu este determinată de următoarele argumente: managementul întreprinderii se adresează unei populaţii ţintă sau unor cerinţe umane specifice, performanţa sa fiind profitul. „Clienţii” managementului unei naţiuni (managementului societal) sunt toţi cetăţenii şi toate organizaţiile ei, performanţa constând din bunăstare, civilizaţie, democraţie şi respectarea legii.

De asemenea, performanţa agenţilor economici financiari şi nefinanciari (care sunt principalele motoare economice ale naţiunii) depinde nu numai de managementul propriu şi conjunctura internaţională, ci şi de mediul de afaceri, determinat de managementul societal. Mediul de afaceri naţional este determinat în mare măsura de legislaţie. Legislaţia este orientată de Constituţie. Constituţia este deci o componentă esenţială a managementului societal.

În arhiva postată pe site veţi regăsi o sinteză a analizei Constituţiei României şi o serie de anexe care conţin: o prezentare power point a metodologiei folosite şi o analiză a sistemului de putere descris în Constituţia actuală a României (Anexa A), propunerile concrete pe textul Constituţiei (Anexa B), un glosar de termeni (Anexa C) şi o analiză comparativă între CR şi alte cinci constituţii din Europa (Anexa D).

Vă rugăm să transmiteţi comentariile dvs. cu privire la aceste documente la adresa: teodora.buga@amcor.ro sau la adresa ncp.costake@gmail.com.